earith sliuce environmental small

Refurbishment work on sluice provides flood defence

As well as undertaking the design work, we assisted with consultation and communication with both community and stakeholders.

The river bed in front of the sluice has eroded due to fast flowing water from the Great Ouse River (one of the longest in the UK) being diverted through the structure. The effect of the scour had caused the sheet piled wall to become unstable leading to operational issues.

The area is subject to seasonal flooding and as a primary flood defence structure only one of three sluice gates can be taken out of action at any one time. The work was carried out in two phases; phase one involved constructing a new concrete scour apron in front of the sluice supported by a new sheet piled wall and rock armour.

The works had to be completed in the "summer draw mark" period to ensure they were operational again by winter. This allowed phase two, scheduled maintenance and electrical work, to proceed the following year. As well as undertaking the design work, Opus assisted the EA with consultation and communication with both the community and stakeholders.